Seuramme lippu

Tässä osiossa käymme läpi hieman seuramme lipun historiallista tarinaa.

Seuramme lippu

Aikalaishuomio seuramme perustamistilaisuudesta 11.4.1926 kertoo, että ”Vaasan Pursiseuran perustamispäätös juotiin kirkkaassa simassa raikuvien eläköön-huutojen kaikuessa menestykselliselle tulevaisuudelle.” Tässä tilaisuudessa ei vielä löytynyt seuralle nimeä, mutta seuraavassa kokouksessa oli ehdotuksia jo liiankin kanssa. Ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen jäi vastakkain Meripojat ja Merenkyntäjät. Yhden äänen enemmistöllä nimeksi ratkesi Vaasan Merenkyntäjät.

Samantien arkkitehti Matti Björklund (myöhemmin Visanti) luonnosteli seurallemme merkin, joka ehdotus vielä samassa kokouksessa hyväksyttiin. Siinä on, kuten tiedämme ja kokouspöytäkirjakin mainitsee, W ja M taiteellisesti sommiteltuina.
Vuotta myöhemmin (14.3.1927) seuran hallitus hyväksyi arkkitehti Björklundin piirtämän seuran lipun ja hankki lipulle valtioneuvostolta asianmukaisen vahvistuksen.
Seuran merkistä on tehty vuosien kuluessa lukuisia toisintoja, joissa kirjainten aaltoluonnetta on muunneltu monin tavoin. Värejäkin esiintyy eri sävyisistä keltaisista lähes oranssiin. Kaikissa on kuitenkin säilytetty alkuperäisen merkin viesti WM.

Vuonna 1998 päätettiin palata takaisin perustamisvuoden merkkiin. Alkuperäisin merkki löytyi Merenkyntäjäin käsikirjasta vuodelta 1927. Tästä merkistä tehtiin digitoimalla mahdollisimman alkuperäisen mukainen merkki, jossa kuitenkin reimareiden osat on erotettu toisistaan kuvan selvyyden ja painokelpoisuuden (kankaalle) parantamiseksi.

Tämä merkki on käytössä nykyisissä lipuissa ja viireissä. Seuran lipun sininen on asetuksen mukaisesti Suomen lipun sininen. Seuran merkin värivalinnan selkeyttämiseksi päätettiin sen väreiksi Suomen vaakunan keltainen sekä musta.

Matti Björklundin näkemystä seuramme merkin symboliikasta ei ole tiedossa, mutta se voisi olla: Aaltojen muodostamat alkukirjaimet Waasan Merenkyntäjät. Reimarit ovat vuonna 1926 voimassa olleen vanhan järjestelmän mukaiset eli länsireimarin länsipuolella on karikko tai kiviä, pohjoisreimarin pohjoispuolella on kivikko jne. Tällöin WM on Merenkurkun karikkoisten vesien keskellä vapaassa vedessä.

Kirjoittaja: Matti Varteva